“Reverse Stress”: Düzenlemede Aşırıya Kaçmanın Son Örneği Mi?
“Reverse Stress”: Düzenlemede Aşırıya Kaçmanın Son Örneği mi ?
İngiliz bankacılık düzenleme kurulu (FSA) yeni bir stress testini “reverse stress”i uygulamaya koyaren, bankacılar sert tepkiler gösteriyor. Bankaları, olasılığı çok düşük, şiddeti çok yüksek olabilecek olaylar karşısında hazırlıklı olmaya zorlayacak bu çalışmada, H1N1 grip salgınının bir benzerinden, Mısır’Da örneği yaşanmakta olan ayaklanmalara kadar çeşitli felaketlerin göz önüne alınması hedefleniyor.
FSA, Kasım 2008’de krizin gidişatına göre ihtiyaç duyulabilecek sermaye miktarını belirlemek için stress testlerinin kullanılmasında öncü rölü oynamış, ardından 2009’da ABD bu modeli takip etmişti. AB’nin 91 banka ile yamış olduğu “sulandırılmış” stres testleri ise bir sene sonrasında geldi. Şimdilerde Avrupalılar güncellenen ekonomik büyüme beklentileri ve gayrimenkul fiyatlarını da değerlendirdikleri yeni bir stres testi hazırlığında.
FSA’in Aralık ayı ortasından itibaren gözlemeye başladığı “reverse stress” uygulamasıyla, bankalar kendilerini sarsacak potansiyele sahip ciddi olayları tanımlayacak ve bu olayların gerçekleşmesi durumunda daha az etkilenilmesi için alınacak önlemleri ve acil durum planlarını belirleyecek. Bu yaklaşım olası birçok riskin sonucunun irdelediğini bildiğimiz stres testlerinin tersine, en riskli sonuçların hangi olay veya olayların birleşimi ile gerçekleşebileceğini öngörmeye yaramakta.
İngiliz bankacılar bu yöntemi, saçma senaryolar ve ciddi zaman kaybı olarak değerlendirerek protesto etmekteler. FSA, senaryoların hangi tip ve ne kadar ciddi olayları içermesi gerektiğini belirlememekte, fakat oluşturulan senaryolar modellerde olduğu gibi FSA denetimine tabi olmakta. FSA’in incelediği birkaç senaryoya istinaden senaryoların yeterli derecede kötü durumları içermediğini belirttiğini de ekleyelim.
İlgili Haber : http://online.wsj.com/article/SB20001424052748704132204576136303790028750.html